POPPENKAST OP DE DAM
 
 

Home

 Poppenkast op de Dam

Organisatie Nieuws Links  

 
 

 

  Nieuwsbericht
Zondag 8 oktober 2017
 
Nummer 3

 
 
 


Afscheid Frouke van Zomeren


Zondag 1 oktober, de afsluiting van speelseizoen 2017, namen wij afscheid van Frouke van Zomeren als een van de bespelers van de Poppenkast op de Dam. Om 16.00 uur speelde zij, onder grote belangstelling, haar laatste voorstelling in de vertrouwde Poppenkast voor het Paleis op de Dam. Applaus!


Wim Kerkhove (voorzitter Stichting Poppenkast op de Dam) met Egon Adel (de vaste Poppenspeler van de Dam)

In de afgelopen zes jaar wisselden Frouke van Zomeren en Egon Adel elkaar af in de Poppenkast op de Dam. Egon Adel gaat nu alleen verder als Poppenspeler van de Dam en als docent van de Jan Klaassen Academie. Naast het spelen van mooie Jan Klaassen voorstellingen op de Dam te Amsterdam en omliggende plaatsjes zal Egon zich ook blijven bezig houden met het opleiden van nieuw talent.

Wim Kerkhove
 

Egon Adel over Frouke van Zomeren

Op zondag 1 oktober heeft Frouke van Zomeren haar laatste voorstellingen gegeven in de Poppenkast op de Dam. Wat zullen we haar missen! Frouke heeft zo veel bijgedragen aan ons team.

Frouke is waarschijnlijk het beste voorbeeld van een 'professionele poppenspeler'. Wat dat precies inhoudt, is natuurlijk voor iedereen anders, maar als je hoort wat Frouke doet en hoe ze het aanpakt, dan denk je 'ja dat is een professional'. Niet alleen weet ze al 30 jaar een bedrijf draaiend te houden met genoeg werk om van het poppenspel te kunnen leven, ze werkt ook met ongekende toewijding aan haar voorstellingen. Elke opdracht neemt ze serieus en krijgt alle aandacht en voorbereiding die het verdient. Dat is dan ook aan haar voorstellingen te zien: afgestemd op het publiek, de aandacht van begin tot eind vastgehouden, met een kloppend verhaal. Dat alles ook nog eens met mooi visueel poppenspel.

We mogen allemaal blij zijn dat ze uiteindelijk Jan Klaassen heeft omarmd en erkend voor wat hij is. Ze heeft het Jan Klaassenspel op een heel eigen manier neergezet en alle mogelijkheden, die het spel biedt, uitgebuit. Fantastisch om te zien en bovenal leerzaam.

Gelukkig zijn haar geweldige voorstellingen nog wel te zien, voorstellingen met Jan Klaassen en met andere poppen. Kijk voor haar speellijst op de website: www.kleinezon.nl
 

Poppenspeler Frouke van Zomeren vertelt over haar afscheid van de Poppenkast op de Dam 

Zes seizoenen in weer en wind gespeeld. Schakel in de traditie van het poppenspel op de Dam!Om 13:00 uur en 14:00 uur was het eerst nog lekker even genieten van de voorstellingen van Egon Adel!!! Hij blijft de vaste Poppenspeler van de Dam. Vanaf Moederdag op zondag 13 mei 2018 zijn er weer elke zondag voorstellingen.Met Dennis Holling (mijn vaste poppenkastopbouwer/manser op de Dam) en poppenspeler Egon Adel
 


Aankondiging Jan Klaassen en de Dino  om 15:00 uur       De krokodil in Jan Klaassen en de Dino
Dan staan tot mijn verrassing mijn broer en schoonzus in het publiek en zij die geluk hebben om Jan Klaassen en de huisbaas om 16.00 te zien. Dit is echt de allerlaatste voorstelling, die ik op de Dam heb gespeeld!

Het was een verrassend einde, een knal op het plein. Ik kon assertief de voorstelling beŽindigen met: ďHoor je de knal Katrijn, dat betekent dat het seizoen is afgelopen ......"

Na afloop kregen belangstellenden mijn visitekaartje van ĒDe Kleine ZonĒ, reizend poppentheater. Jazeker, ik blijf natuurlijk spelen, partijtjes in mijn unieke partijtjesbus en voorstellingen op markten en braderieŽn in mijn poppenkastwagen en natuurlijk op scholen. 
 


Ik heb een geweldige tijd gehad op de Dam, die begon met het volgen van de Jan Klaassen Academie o.l.v. Wim Kerkhove. Wat heb ik veel geleerd en gespeeld de afgelopen 7 jaar. Een bekroning op mijn werk van 30 jaar poppenspel.
 

 
Wim Kerkhove, de regisseur van mijn drie Jan Klaassen voorstellingen, en Ron Holst, penningmeester van de Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel  (NVP-UNIMA) 
 

 
Vrienden van Jan Klaassen op een rijtje voor de Poppenkast: Hetty Paerl, Wim Kerkhove, Frouke van Zomeren, Dennis Holling en Egon Adel
 

 
Paul en Frouke van Zomeren met de voorstellingen van Jan Klaassen op weg naar huis
 


Jan Klaassen Museum

Over het Jan Klaassen Museum had u nog iets te goed van mij. Het Jan Klaassen Museum beleefde op 10 oktober 2015 een vliegende start. Er was veel belangstelling en enthousiasme. Voor de NVP-UNIMA (poppenspelvereniging) hebben wij op 12 maart 2016 nog een mooie presentatie mogen verzorgen voor een geweldig betrokken publiek van poppenspelers. Helaas was er tijdens de reguliere openstellingen weinig aanloop. Daarom hebben wij besloten alleen nog voor opleidings- en onderzoeksdoeleinden op afspraak de deuren te openen.

 


Het kleinste Poppenspelmuseum ter wereld!

Let op:
Het Museum is alleen nog maar  te bezoeken voor opleidings- en onderzoeksdoeleinden. Een afspraak hiervoor kunt u maken met Wim Kerkhove: 06-25373611

Wijzigingen voorbehouden: check www.janklaassenmuseum.nl
 

Locatie: Broedplaats De Vlugt, Burgemeester de Vlugtlaan 125,
1063 BJ  Amsterdam.
 

 
 


Jan Klaassen Academie

Inschrijving cursus 2018
(minimaal 6 deelnemers)

www.janklaassenacademie.nl

 

 


Wie, wat, waar op internet?

Jan Klaassen Museum: www.janklaassenmuseum.nl

Jan Klaassen Academie: www.janklaassenacademie.nl

Theater Pantijn: www.pantijn.nl

Feike Boschma: www.feikeboschma.com

Broedplaats De Vlugt: www.broedplaatsdevlugt.nl

De Amsterdamse Poppenkast - www.1001gracht.nl

Poppentheater De Kleine Zon - www.kleinezon.nl
 

  


Lang zal Jan Klaassen leven!

De man achter de poppenkast
- Een theatrale vertelling over de Poppenkast op de Dam en Jan Klaassen.

www.pantijn.nl
 


 

 


Volgend

Nieuwsbericht
Verwacht winter 2017
 

Archief Nieuwsbericht 2017:
Nummer: 1, 2

Archief Nieuwsbericht 2016:
Nummer: 1, 2

Archief Nieuwsbericht 2015:
Nummer 1, 2, 3

Archief Nieuwsberichten 2013 en 2014:
Nummer
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12

De Nieuwsberichten worden vezorgd door Wim Kerkhove