POPPENKAST OP DE DAM
 
Home

 Poppenkast op de Dam

Organisatie Nieuws Links

 
 

 

  Nieuwsbericht - Vrijdag 21 augustus 2015  
Nummer 3
 
 
 


Wat een heerlijke verhalen - Wat een zalige Poppenkast - De Poppenkast op de Dam
- Wim kerkhove

Wat heb ik weer genoten van die geweldig leuke verhalen van de poppenspelers, van Frouke van Zomeren en Egon Adel. Wat boffen we toch met zulke geweldige poppenspelers op de Dam.

Ik weet zeker, dat jullie net zo gaan genieten van hun verhalen als ik. Veel leesplezier. En kom ook nog 'ns even langs op de Dam om het zelf allemaal mee te maken. Nog zeven zondagen voorstellingen van de Poppenkast op de Dam. Lachen, gieren, brullen met Jan Klaasen en Katrijn! Komt dat zien! Komt dat Zien!!!


Poppenspeler Frouke van Zomeren vertelt

 C:\Users\Frouke Diana\Desktop\poppenkast op de dam\DSC_0290-2.jpg

Na een lange vakantie in de maand juni bij een van mijn kinderen in Amerika ben ik weer aan de beurt om te spelen op de Dam.  Elke speelzondag is weer anders in Juli.

Al blijft de poppenkast hetzelfde voor het paleis op de Dam. Ik werd op tijd geïnformeerd over het WK Beachvolleybal. Een strook tussen de hekken en het Paleis was voor de doorloop van de mensen. Bij het opzetten draaiden we de poppenkast. Omdat het zo hard waaide bleven we dicht bij de ons zo bekende lantaarnpaal staan, die enorm stonk naar urine. Tja, als het publiek er maar geen last van heeft, dacht ik maar. Ik was deze keer alleen gekomen zonder manser. Het mandje op het krukje stond voor de poppenkast. Er was veel doorstroom langs de poppenkast, schijnbaar niet veel belangstelling, maar tijdens het spel bleven er toch altijd weer mensen staan om te kijken! En een aantal  blije kinderen, die dachten dat de poppenkast er niet was, waren blij hem gevonden te hebben achter de grote wand en dranghekken en stonden opgetogen mee te roepen.

Na het beachvolleybal was er de zondag met een demonstratie. Politie en Brandweerauto stonden startklaar om in te grijpen. Een Australisch echtpaar met een groot kind was zeer enthousiast over de voorstelling “Dit is echt !!!! Heel goed. Impressive” Maar ze bleven niet voor de volgende voorstelling i.v.m het geschreeuw en het tumult rondom de demonstratie. 

 C:\Users\Frouke Diana\Desktop\poppenkast op de dam\DSC_0283-2.jpg

Dan nog de zondag met de boekenmarkt. Een gezellige drukte!  Ik kreeg  een heerlijk kopje koffie van een van de winkeliers, die de poppenkast op de Dam  van harte steunen. Er zijn regelmatige bezoekers, mensen die echt van plan zijn om te komen kijken. Je hebt ook bezoekers, die zomaar langskomen. Heel veel buitenlandse kijkers maar ook bijvoorbeeld een enthousiaste moeder, die op de ene zondag met 1 kind zat te genieten en de volgende zondag met haar man en 2 kinderen en een buurmeisje kwam om allebei de voorstellingen te zien.

Er zijn kinderen en volwassenen  uit o.a. Purmerend, Zaandam, Zoetermeer, Krimpen aan de IJssel, naast natuurlijk de vele moeders, vaders, opa’s en oma’s uit Amsterdam, die heel vaak vertellen, dat ze vroeger ook zelf hebben gekeken. En dan de fotograferende langslopers. De poppenkast is een geliefd  foto-object, zelfs met dichte gordijnen.

C:\Users\Frouke Diana\Desktop\poppenkast op de dam\DSC_0140-2.jpg

Het was behoorlijk heet in augustus. In de poppenkast nog heter. Een halve liter water drinken voor elke voorstelling om mijn stem goed te houden. Als dan een decorlat naar beneden valt, is het bukken en doorspelen alsof het gepland is........ Ook als een keer de zekering van de transformer het begeeft.  Openmaken en vervangen....... Was ik blij, dat mijn man mee was die keer.  Een schroevendraaier bood uitkomst........ Zonder microfoon is het echt haast niet te doen. Hoe ze dat vroeger deden........ Ondanks de hitte en de wind  en de ene keer regen is Jan Klaassen met zijn avonturen tussen de gordijnen te zien. Hoort zegt het voort! 

C:\Users\Frouke Diana\Desktop\poppenkast op de dam\DSC_0136-2.jpg

Ik speelde op  5 juli, 12 juli, 19 juli, 2 augustus, 9 augustus, en 16 augustus. Nu nog 6 en 20 september en dan op de 4e oktober samen met mijn collega Egon Adel de laatste voorstelling van het seizoen 2015.
 

Poppenspeler Egon Adel vertelt

Zondag 7 juni Scheltema voor het eerst op de nieuwe plek

Scheltema is verhuist en ik speel nog altijd elke eerste zondag van de maand een voorstelling met mijn kleine popenkast op hun leuke kinderafdeling. De eerste keer was tijdens de opening toen ik na Tosca Mente op trad. Zij schrijft niet alleen hele leuke boeken, maar maakte er ook een leuke show van. Ze had ook een pop van Dummie de Mummie bij zich, dus ik kon me ook nuttig maken en met Dummie even rond gaan om hem wat gesprekjes met de kinderen te laten voeren.

Deze keer was voor het eerst een normale eerste zondag van de maand. Tot  mijn verbazing kwam er na tien minuten nog een hele zwik kinderen bij. Ze stonden nog bij het oude adres van Scheltema!

Zarerdag 13 juni ARTIS

Er zijn weer ZOOmeravonden in ARTIS en dus is de poppenkast er ook weer bij! Een speciaal verhaal voor ARTIS waarin Jan Klaassen veel dieren tegen komt. Het verhaal heb ik voor dit jaar weer iets aangepast en volgens mij werkt het nu nog beter. Altijd heel veel en super enthousiast publiek, dus het is eigenlijk altijd heel leuk.

Zondag 14 juni  leeg met sikh

Vandaag zijn de SIKH, die mensen met tulbanden, weer met hun jaarlijkse optocht over de Dam getrokken. Normaal gesproken sta ik te spelen en dan komen ze opeens voorbij met veel gezang en onder het uitdelen van eten en drinken. Altijd wel hilarisch, kan Jan Klaassen er lekker op inhaken allemaal.

Maar deze keer was het een speciale gelegenheid waarbij ze al lang van tevoren aanwezig waren op de Dam en optredens gaven. Indrukwekkend was de zwaardendans. Ook kinderen kwamen zelfs op  een gegeven moment een stoere show geven met een dans-zwaardgevecht.  https://www.youtube.com/watch?v=hbzGqtPa9Hw

Na hun voorstelling kon ik beginnen en heb een geweldige dag gehad op de Dam. Mijn buurman van de Koets had nog een paar hoeven te verwisselen bij zijn paardjes. Ook een echte vakman met veel liefde voor zijn vak en natuurlijk zijn paarden.

Fijn om in zo’n geweldige omgeving te mogen spelen.
 

Zondag 21 juni Zand op de Dam

Vandaag begon de opbouw van het stadion voor  beach volleybal. Een jaarlijks evenement waarbij de hele Dam wordt omgebouwd tot strand. Het is natuurlijk wel grappig maar deze keer zou het allemaal extra groot zijn. Ik had in de aanloop een paar keer contact met Eric de doedelzakspeler van de Dam. Hij kan eigenlijk sowieso niet spelen als de volleyballers er zijn want ze hebben ook een DJ die vrij hard een sfeer probeerde te maken. Nu hebben we bij de poppenkast op de Dam het principe dat we er altijd staan elke zondag, wat er ook gebeurd. Maar nu werd ik even bang dat echt de gehele Dam bedekt zou zijn en er echt helemaal geen plek zou zijn voor ons. Na even bellen hadden we wel al een mooi alternatief achter de hand bij het Amsterdam Museum. Zij boden ons heel hartelijk hun prachtige binnenplaats aan vlak naast de Kalverstraat. Toen ik zag dat de poppenkast er gelukkig nog bij paste was de beslissing meteen genomen en konden we gewoon doorgaan op onze eigen plek. Nog wel veel dank aan het Amsterdam Museum voor het aardige aanbod.

Het was deze dag ook vaderdag en bij thuiskomst werd ik verrast door mijn kinderen met deze poppenkast van peperkoek! Wat is iedereen toch lief voor me…

 

 

   


Woensdag 24 juni Kinderboekwinkel Casperle

Elke laatste woensdag van de maand speel ik poppenkast in een geweldig boekwinkeltje aan het Sarphatipark Casperle. Met mijn kleine poppenkast je van koffers past het allemaal prima in een winkeltje en de omgeving hier is voor kinderen zo uitnodigend dat ik weinig nodig heb om er een geweldige sfeer in te krijgen. De voorstelling zijn hier altijd een succes.
Zondag 28 juni  WK Beach Volleybal

Vandaag was er dan écht beach volleybal. Wij stonden in de luwte van het stadion met gezellige muziek als omlijsting van onze voorstellingen. Mijn zoon Moritz, die later ook graag poppenspeler wil worden, komt vaak met me mee. Hij was erg benieuwd naar de wedstrijd, maar helaas dit jaar toevallig geen vrije toegang en niets te zien vanaf buiten. Het gaat echt om de wereldcup dit jaar en dus moet je een kaartje kopen. Nu moet ik zeggen, dat ik ook nog nooit zoveel publiek heb gezien. Eerlijk gezegd zit er nooit iemand op de tribunes, maar deze keer was er best wat belangstelling.

Even later was er toch nog iets leuks te zien voor mijn zoon, want de traditionele kaasdragers uit Alkmaar kwamen voorbij! Mooi als twee tradities elkaar even kunnen ontmoeten. Die van Alkmaar en die van Amsterdam, samen bij het stadion van het beachvolleybal.  Wat je al niet kan meemaken op de Dam…


En verder ....

Het is altijd een erg drukke tijd de laatste weken van school. Niet alleen geven mijn kinderen dagelijks een presentatie of opvoering van hun school of club, maar ook veel scholen huren me in als poppenkast.

Overal wordt het jaar feestelijk afgesloten en dan kan de poppenkast niet ontbreken. Soms, zoals op de Maas en Waalschool, vinden de kinderen het heel leuk als ik in hun eigen poppenkast van de school met mijn poppen op bezoek kom. Dat is voor mij altijd een interessante oefening, waarbij ik helemaal uit mijn routine wordt gehaald en op alles scherp moet zijn waar ik normaal gesproken niet meer bij nadenk. Te gek!

Het was af en toe wel enorm warm nu en ik was dan ook wel eens blij als ik binnen was geboekt. Toch blijf ik een buitenspeler en in de Natureluur bijvoorbeeld heb ik een tropische voorstelling gegeven waarbij de kinderen voor en na de voorstelling meteen weer de sloot indoken.Ten slotte nog bijzonder om weer te mogen spelen op een paar Islamistische scholen. Deze keer om het begin van de Ramadan te vieren. Geweldig dat de traditionele Hollandse poppenkast daarvoor mag dienen!

Gelukkige verjaardag!

Die ochtend wordt ik wakker met een geweldig ontbijt op bed en drie lieve schatjes van kinderen om me heen geknuffeld. Mijn vrouw heeft een heerlijke taart gebakken. Ik krijg ook nog eens een cadeau: een nieuwe prachtige paraplu. Het is … mijn verjaardag!

We spelen nog een gezellig spelletje en dan is het tijd voor mij om te gaan. Ik geef iedereen een dikke zoen en wordt door het hele gezin uitgezwaaid als ik op mijn volgeladen bakfiets stap en met de poppenkast naar de Dam rij. De paraplu heb ik helaas niet nodig want het belooft een mooie dag te worden.

Als ik op de Dam aankom, blijkt iedereen mijn verjaardag te hebben onthouden! Alle standbeelden feliciteren me, de mensen van de hotdogkraampjes schudden mijn handen en de koetsrijders kloppen me op de rug.

De hele dam is feestelijk. Omdat de doedelzakspeler van de Dam de hele tijd verjaardagsliedjes voor me speelt, weet in een mum van tijd iedereen, dat ik jarig ben en krijg ik ook felicitaties van allemaal mensen, die ik helemaal niet ken. Menig toerist komt even mijn hand schudden. Natuurlijk zijn de kinderen ook erg enthousiast. Onder leiding van Jan Klaassen zetten de kinderen wat liedjes in voor me. Jan Klaassen zingt het lang zal ze leven dan wel als ‘lang zal hij kleven in de slagroomtaart’ en raakt meteen in een discussie met de kinderen hierover. Tja… dat hoort er natuurlijk ook een beetje bij. Er is altijd wel een discussie op een verjaardagsfeestje.

Als ik aan het eind van de dag aan het inpakken ben, ben ik helemaal uitgeput van het jarig zijn. Het is geweldig, maar ik ben wel stiekem een beetje blij dat het maar een keer per jaar is.

https://www.youtube.com/watch?v=Kkp5wobk9ww

Programmering 2015: Wie speelt wanneer?

 

Opening Jan Klaassen Museum op zaterdag 10 oktober 2015
 
 

Het kleinste Poppenspelmuseum ter wereld opent de deuren! Komt dat zien!!!

Officiële opening (korte toespraak Wim Kerkhove) op zaterdag 10 oktober tijdens het vijfjarig jubileum van Broedplaats de Vlugt. De tijd wordt nog bekend gemaakt.

Locatie: Broedplaats De Vlugt, Burgemeester de Vlugtlaan 125, 1063 BJ  Amsterdam.

Bezoektijden museum op 10 oktober (telkens een half uur): Vanaf 13:00 uur, 14:00 uur, 15:00 uur en 16:00 uur.

Aanvangstijden Amsterdamse Poppenkast (Egon Adel) op 10 oktober: 13:30 uur, 14:30 uur en 15:30 uur.

www.broedplaatsdevlugt.nl
 

Jan Klaassen Academie

Inschrijving cursus 2016
(minimaal 4 en maximaal 6 deelnemers)

www.janklaassenacademie.nl


Wie, wat, waar op internet?

Jan Klaassen Museum: www.janklaassenmuseum.nl

Jan Klaassen Academie: www.janklaassenacademie.nl

Theater Pantijn: www.pantijn.nl

Feike Boschma: www.feikeboschma.com

Broedplaats De Vlugt: www.broedplaatsdevlugt.nl

De Amsterdamse Poppenkast - www.1001gracht.nl

Poppentheater De Kleine Zon - www.kleinezon.nl
  


Lang zal Jan Klaassen leven!
De man achter de poppenkast
- Een theatrale vertelling over de Poppenkast op de Dam en Jan Klaassen.
www.pantijn.nl

 

 


 

 
Volgend

Nieuwsbericht

Verwacht in oktober 2015

Archief Nieuwsberichten 2015:
Nummer 1, 2

Archief Nieuwsberichten 2013 en 2014:
Nummer
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12

De Nieuwsberichten worden vezorgd door Wim Kerkhove

w.kerkhove@pantijn.nl