POPPENKAST OP DE DAM
 
Home

 Poppenkast op de Dam

Organisatie Nieuws Links

 
 

 

  Nieuwsbericht nr. 12 - december 2014  
Alle Nieuwsberichten 2013 en 2014:
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10,11,12
 
  


 
 


Op de eerste plaats wensen de poppenspelers en het bestuur van de Stichting Poppenkast op de Dam  iedereen een heel voorspoedig 2015
 

 


Door allerlei privé omstandigheden is dit Nieuwsbericht iets later dan gepland. Daarvoor excuses.

Poppenspeler Egon Adel doet in dit Nieuwsbericht  verslag middels zijn Damdagboek over de maanden september en oktober 2014.

28 september

Stoepkrijten voor de wereldvrede

Een groot vredesteken over de hele Dam. Daar konden alle kinderen vandaag aan werken. Meteen na elke voorstelling ging iedereen met stoepkrijt in de weer om dit leuke kunstwerk te maken. Een initiatief van een jonge kunstenares, die zelf ook goed heeft meegedaan. Toen er ook nog bellenblazers kwamen, die met behulp van grote touwen enorme zeepbellen konden maken, werd het helemaal een feestelijk zonnige dag.

5 oktober

De laatste speeldag van het seizoen

De laatste speeldag was een prachtige zonnige dag met veel enthousiast publiek voor de kast. Zo’n laatste speeldag denk ik vaak aan het succes van poppenkast als theatervorm. Kinderen vinden het al honderden jaren leuk. Het werkt nog altijd. Ik kan me weinig ander kindervermaak bedenken waarbij kinderen zo tot tranen toe de slappe lach krijgen. Jij wel? Geef me de tip! 1001gracht@gmail.com

Naar mijn idee zit een groot deel van het succes in ‘slapstick’. Bij deze term wordt vaak gedacht aan gooi en smijtwerk, uitglijden over een bananenschil en elkaar een klap geven. Dat klopt ook wel een beetje. Dit soort universele humor blijft ook altijd nog werken. Hoewel elkaar gewoon slaan niet grappig is. Hier is direct al wat meer nodig dan je op het eerste oog zou denken. Timing, overdrijving en positie van de figuren maakt hier dat een scène grappig is.

 


 

 

 


Maar buiten dit soort slapstick is het begrip veel breder. De onlangs uitgekomen Disney film Frozen is beschreven als een van de betere Disney films in jaren, met een niet te zwaar plot maar sterk in… je raad het al, slapstick. Situatiekomedie waarbij iemand zich omdraait, daardoor iemand anders de rivier in stoot, die wordt net op tijd opgevangen door een bootje dat er onderdoor geschoven wordt. Dat soort humor is voor elke leeftijd en elke nationaliteit te bagijpen en is echt grappig. Het staat of valt natuurlijk bij een goeie uitvoering. Gelukkig hebben wij bij de Poppenkast op de Dam als coach: Wim kerkhove, dé slapstickexpert van Nederland.

Ik hoop van Wim Kerkhove weer veel te leren in de donkere wintermaanden als ik weer een paar daagjes met hem zal doorbrengen om ons voor te breiden op het nieuwe seizoen.

Tot in mei!

 

    


Lang zal Jan Klaassen leven!
De man achter de poppenkast
- Een theatrale vertelling over de Poppenkast op de Dam en Jan Klaassen.
www.pantijn.nl
 

 
 

 

Volgend

Nieuwsbericht

Verwacht in April 2015


De Nieuwsberichten worden vezorgd door Wim Kerkhove

w.kerkhove@pantijn.nl