POPPENKAST OP DE DAM
 
 

Home

 Poppenkast op de Dam

Organisatie Nieuws Links  

 
 

 

  Nieuwsbericht
Zondag 6 mei 2018
 
Nummer 1

 
 
 


Jubileumfeest Poppenkast op de Dam

Goede vrienden van Jan Klaassen en Katrijn,

Vanaf zondag 13 mei staat de Poppenkast weer elke zondag om 13:00 uur, 14:00 uur, 15:00 uur en 16:00 uur op haar vaste plek voor het Koninklijk Paleis op de Dam. Dit wordt een bijzonder jaar want de Poppenkast op de Dam is jarig! Naast de voorstellingen op de zondagen zal er nog een aantal feestelijke activiteiten worden georganiseerd.

Van dinsdag 26 juni tot woensdag 5 september is er een kleine tentoonstelling over de Poppenkast op de Dam in de Schatkamer van het Stadsarchief Amsterdam. Zondag 19 Augustus is er op de Dam een Internationaal Festival met poppenkasten uit verschillende Europese tradities zoals Pulcinella uit ItaliŽ en Punch and Judy uit Groot-BritanniŽ.

'Hoe meer kindere d'r om me heen staan, hoe liefers as 't mijn is!' Dit zei Janus Cabalt, de eerste Poppenspeler van de Dam (1893 Ė 1935), en het geldt nog altijd voor de huidige poppenspeler Egon Adel. Voor het 125e jaar is de Poppenkast tot in oktober elke zondag te zien op de Dam.

Zondag 19 augustus vindt op de Dam een festival plaats om deze 125e verjaardag te vieren. Naast de traditionele Poppenkast op de Dam zullen meerdere poppenkasten staan opgesteld met de Europese varianten op Jan Klaassen en Katrijn. 's Avonds is er in het Torpedotheater een programma met muziek en verschillende sprekers over de geschiedenis en betekenis van de volkspoppenkast in Amsterdam.

Kinderen kunnen zelf poppenkastpoppen leren maken in een grappige en leerzame workshop waarbij ze ook van alles leren over Jan Klaassen en Katrijn. Tijdens het festival mogen ze hun poppen presenteren in een muzikale optocht. De workshops zijn o.a. in Boekhandel Scheltema op woensdag 25 juli en 8 augustus 15.00 uur.

Vanaf 26 juni is er al een kleine tentoonstelling in het stadsarchief over de Poppenkast op de Dam met als extra een bijzondere theatrale rondleiding op zaterdag 30 juni, woensdag 4 juli, zaterdag 28 juli, woensdag 1 augustus, woensdag 29 augustus.

Meer informatie over alle feestelijkheden volgt nog.


Contact: 06-18931936 -
info@poppenkastopdedam.nl (Egon Adel)

Hartelijke groet,

Namens het bestuur van

Stichting Poppenkast op de Dam

Egon Adel en Wim Kerkhove


 


Jan Klaassen Museum

Over het Jan Klaassen Museum had u nog iets te goed van mij. Het Jan Klaassen Museum beleefde op 10 oktober 2015 een vliegende start. Er was veel belangstelling en enthousiasme. Voor de NVP-UNIMA (poppenspelvereniging) hebben wij op 12 maart 2016 nog een mooie presentatie mogen verzorgen voor een geweldig betrokken publiek van poppenspelers. Helaas was er tijdens de reguliere openstellingen weinig aanloop. Daarom hebben wij besloten alleen nog voor opleidings- en onderzoeksdoeleinden op afspraak de deuren te openen.

 


Het kleinste Poppenspelmuseum ter wereld!

Let op:
Het Museum is alleen nog maar  te bezoeken voor opleidings- en onderzoeksdoeleinden. Een afspraak hiervoor kunt u maken met Wim Kerkhove: 06-25373611

Wijzigingen voorbehouden: check www.janklaassenmuseum.nl
 

Locatie: Broedplaats De Vlugt, Burgemeester de Vlugtlaan 125,
1063 BJ  Amsterdam.
 

 
 


Jan Klaassen Academie

Inschrijving cursus 2019
(minimaal 6 deelnemers)

www.janklaassenacademie.nl

 

 


Wie, wat, waar op internet?

Jan Klaassen Museum: www.janklaassenmuseum.nl

Jan Klaassen Academie: www.janklaassenacademie.nl

Theater Pantijn: www.pantijn.nl

Feike Boschma: www.feikeboschma.com

Broedplaats De Vlugt: www.broedplaatsdevlugt.nl

De Amsterdamse Poppenkast - www.1001gracht.nl
 

  


Lang zal Jan Klaassen leven!

De man achter de poppenkast
- Een theatrale vertelling over de Poppenkast op de Dam en Jan Klaassen.

www.pantijn.nl
 


 

 


Volgend

Nieuwsbericht
Verwacht zomer 2018
 

Archief Nieuwsbericht 2017:
Nummer: 1, 2, 3

Archief Nieuwsbericht 2016:
Nummer: 1, 2

Archief Nieuwsbericht 2015:
Nummer 1, 2, 3

Archief Nieuwsberichten 2013 en 2014:
Nummer
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12

De Nieuwsberichten worden vezorgd door Wim Kerkhove