Home

 Pantijn

De poppenspeler

Voorstellingen / lezingen

Opleiding

Zakelijk

Contact

Nieuws

Jan Klaassen

Plakboek

LinksNieuwsarchief 1

Sinterklaasexpositie in Ons' Lieve Heer op Solder - Van 1 november tot 7 december 2008 was er in Ons' Lieve Heer op Solder een mooie Sinterklaasexpositie Klanken rond Sint Nicolaas.  Het museum besteedde aandacht aan de eeuwenlange traditie van Nicolaasliederen in beeld en geluid, aan de hand van kinderboeken, tekeningen, Sinterklaaskostuums en verschillende liederen die speciaal voor de tentoonstelling werden opgenomen en op (onverwachte) plekken in het museum te horen waren. In de expositie maakte de bezoeker kennis met een gevarieerd beeld van de Sint: als heilige, huwelijksmakelaar, volksheld en kindervriend. Het museum mocht voor deze tentoonstelling putten uit de rijke en bijzondere particuliere verzameling van Wim Theunissen.

Aanleiding voor de tentoonstelling was de publicatie van het boek Sint Nicolaasliederen, oorspronkelijke teksten en melodieën van conservatoriumdocent Henk van Benthem.  (info:
www.opsolder.nl)

Heruitgave Sint-Nicolaasliederen - Henk van Benthem - In de geheel herziene uitgave van het boek Sint Nicolaasliederen, oorspronkelijke teksten en melodieën van conservatoriumdocent Henk van Benthem worden ruim zeventig Sint Nicolaasliederen beschreven, van de middeleeuwen tot heden, voorzien van muzieknotatie. Door de liederen in hun maatschappelijke en historische context te plaatsen, wordt een verrassende kijk op de Sint gegeven. Boekgegevens: Henk van Bentem, Sint Nicolaasliederen. De oorspronkelijke teksten en melodieën, Kemper Conseil publishing, Leidschendam 2008. ISBN: 978 907 65 42 263, prijs 39,90 euro.

Achter in het boek nog een unieke cd met zeer luisterwaardige Sint-Nicolaasliederen.

In Het Parool van woensdag 5 november 2008 staat een groot Sintartikel 'Kinderopstand voor behoud Nicolaasmarkt' naar aanleiding van het boek van Henk van Benthem en de expositie in Ons' Lieve Heer op Solder - http://archief.parool.nl/artikel?text=jeugd&SORT=date&ED=ola&PRD=1w&SEC=Amsterdam&FDOC=7

Wim Kerkhove in Theatermuseum
Na acht jaar speelde Wim Kerkhove weer met Jan Klaassen en Katrijn in zijn oude en vertrouwde Poppenkast van de Dam! Niet op de Dam, maar in het Theater Instituut Nederland aan de Herengracht 168.

Tijdens de Museumnacht
(Museum n8) op zaterdag 1 november 2008 vertoonde Kerkhove met zijn 'museumpoppen' (tien keer) een verkorte versie van het traditionele Jan Klaassenverhaal. Voor deze unieke gelegenheid gaf het Amsterdams Historisch Museum de poppenkast van Pantijn en de poppen in bruikleen aan het Theater Instituut Nederland.

Dit was de laatste keer dat het Theatermuseum meedeed aan de n8. Vanaf 2009 gaat het met de collectie op reis. Het programma stond in het teken van reizen door de tijd en bestond uit een rondleiding door het hele pand waarin van alles gebeurde.

De rijke theatergeschiedenis trok voorbij: van de Poppenkast op de Dam, Gijsbreght van Aemstel en Op hoop van Zegen, naar De Jantjes. En van Mensch durf te leven en Hans van Manen naar oudejaarsconferences van Freek en Youp. Je kon meezingen met ‘Ja zuster, nee zuster’, prachtige theaterboeken kopen en decors maken, of je laten verrassen door medewerkers van De Parade.

 

Interview met Wim Kerkhove - De poppenspeler over de Poppenkast op de Dam in het programma van Julius Vischjager (10 oktober 2008) 'Hoe bedoel u?' - Salto (Stads FM).

 
Julius Vischjager na afloop van het interviewFoto: Wim Kerkhove (10-10-2008)
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Julius Vischjager stelt vragen in de Tweede Kamer over de Poppenkast op de Dam. Wel 18 miljard voor de banken, maar geen geld voor de poppenkast! Via de website van Pantijn wordt u op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Wim Kerkhove stelt, dat er een organisatie zou moeten komen, die de zakelijke belangen van de poppenkast behartigt. Ook zou het goed zijn als er meerdere poppenspelers (Jan Klaassenspelers) op de Dam actief zouden zijn. Met slechts één poppenspeler is het fenomeen te kwetsbaar. Nu de huidige poppenspeler ziek is, is er helemáál geen poppenkast meer op de Dam. Geld alleen is dus niet voldoende om de traditie in ere te houden.

Géén poppenkast op de Dam
- Wegens ziekte van de poppenspeler (Misha Kluft) was er dit seizoen (2008) géén poppenkast op de Dam! Voor 2009 is er nog niets bekend.

Wereldverhalen in Tropenmuseum - Op 11 september 2008 vond in het Tropenmuseum te Amsterdam de opening plaats van 'Verhalenreis' - een interactieve familietentoonstelling (Kartinivleugel). Nederland wordt  vertegenwoordigd door poppenspeler Wim Kerkhove (Pantijn) met Jan Klaassen en Katrijn (filmpje en twee tentoongestelde poppen).

Verhalen zijn levenslessen. Ze leven in de hoofden en harten van iedereen. Ze amuseren, voeden op en helpen ons greep te krijgen op de wereld. Verhalen gaan mee met hun vertellers, passeren landsgrenzen, passen zich aan en gaan horen bij hun nieuwe omgeving. De permanente tentoonstelling 'Verhalenreis' brengt een aantal wereldverhalen tot leven met activiteiten, voorwerpen,   beeld en geluid. Verhalen vol liefde, list en moed, over de spin Anansi, de apengod Hanuman, het dwerghertje Kantjil en de geliefden Laila en Madjnoen. De tentoonstelling is voor de hele familie en geschikt voor bezoekers vanaf twee jaar (info: 020-5688422 / www.tropenmuseum.nl).


 

Internationaal Poppenspelfestival Meppel - Van 10 tot en met 14 september 2008 vond het 9e Internationaal Poppenspelfestival plaats in Meppel (www.poppenspelfestival.nl).

 

 
Anton Anderle overleden

    
 
Anton Anderle en zijn poppen

Vrijdag 16 mei 2008 overleed Anton Anderle (1944). Op woensdag 21 mei 2008 is hij begraven op de begraafplaats Kremnicka, Banská Bystrica. Anton was een meer dan bekwame poppenspeler. Hij volgde zijn vader op en was in de 21e eeuw de enige representant van het Slowaakse stangpoppenspel. Hij werkte samen met Juraj Hamar (geleerde, musicus en inmiddels zelf ook poppenspeler).

                                                                                                        Foto's poppen Anton Anderle

  


Auteurs- / beeldrecht - Pantijn is bezig met een pagina waarop alle fotografen en auteurs worden vermeld. Iedereen die aanspraak wil maken op auteurs- / beeldrecht wordt verzocht contact op te nemen met Wim Kerkhove 06-25373611.

Terug naar Nieuws

 

 
         Terug naar Nieuws

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Home

 Pantijn

De poppenspeler

Voorstellingen / lezingen

Opleiding

Zakelijk

Contact

Nieuws

Jan Klaassen

Plakboek

Links