Home

 Pantijn

De poppenspeler

Voorstellingen / lezingen

Opleiding

Zakelijk

Contact

Nieuws

Jan Klaassen

Plakboek

Links


Nieuwsarchief 5

Film ‘Dansende Dood’  
Feike Boschma en Wim Kerkhove

In de maand december 2009 hebben Feike Boschma (1921) en Wim Kerkhove (1953) in het Parool Theater hun voorstelling ‘Dansende Dood’ (2002) gerepeteerd. Metje Blaak heeft alles gefilmd (inclusief interview). De film is klaar en was dinsdag 12 januari 2010 om 19.30 te zien op Salto 1. De herhaling was woensdag 13 januari 00.00 uur. Via www.salto.nl kunt u programma's van de afgelopen maand nog bekijken.
 

Later maakt Metje Blaak ook nog een film over Wim Kerkhove met Jan Klaassen, Katrijn, Baby, Dood, Duivel en publiek.


Foto: Marcellus Pequeno

Alle poppen waarmee Feike Boschma en Wim Kerkhove in 'Dansende Dood' werken zijn draadmarionetten. Naast een wat lyrische manier van bewegen, wordt er ook stevig aangepakt met de mentaliteit van de Antwerpse poesjenellenspelers. De voorstelling is non-verbaal en duurt ongeveer een kwartier. Het stuk is gemaakt voor volwassenen.

'Dansende Dood' is gebaseerd op de Dodendans (reidans) uit de Middeleeuwen en gaat over de vergankelijkheid van het leven. Het bij velen bekende tafereel 'De Dood en het Meisje' hebben Feike Boschma en Wim Kerkhove tot hoofdthema van hun voorstelling gemaakt.

Dood en dans vormen de uitersten van menselijke stilstand en beweging. De stervende Danser en dansende Dood gaan hand in hand. Een intrigerende paradox. Het leven kan niet zonder de dood. Voor iedereen komt er het moment dat de Dood hem uitnodigt voor de laatste 'dans'. De dodendans als metafoor voor menselijke machteloosheid tegenover de onberekenbare en onverbiddelijke dood.

Spelers:                              Feike Boschma / Wim Kerkhove
Verhaal:                              Feike Boschma / Wim Kerkhove
Poppen:                              Feike Boschma
Foto's:                                 Marcellus Pequeno
Film:                                    Metje Blaak
Publiciteit en acquisitie:   Stichting der Zotheid Wereldwijd

Jan Klaassen Academie
- Cursus van half januari tot begin april 2010 (Stichting der Zotheid Wereldwijd)

Onder leiding van poppenspeler Wim Kerkhove leert u alles over  het traditionele Jan Klaassenspel, van geschiedenis tot het maken van de poppen, van het schrijven van een speeltekst (nieuw eigentijds repertoire) tot speeltechniek. Na de introductieles gaan we meteen van start met het maken van de poppen: Jan Klaassen, Katrijn, de Generaal, de Dood van Pierlala, de Beul van Haarlem en de Duivel (nieuwe personages welkom!). Hierna wordt er  aandacht besteed aan de attributen, decor, het spelen met de poppen en het bouwen van de poppenkast. (meer info)

 

Ontwerp: Dick Wout

"Als de mensen zich nu eens geheel en al zouden onthouden van alles wat verstandig is en gedurende hun hele leven naar mij zouden luisteren (de Zotheid), dan zou er zelfs helemaal geen sombere oude dag bestaan, maar zouden ze het geluk smaken van een eeuwige jeugd" 

Erasmus

www.foolspickle.com Voorlopig info via Pantijn en begin volgend jaar een eigen tweetalige website.

Bij de Stichting Zotheid Wereldwijd zijn onder andere de zakelijke belangen van Pantijn ondergebracht (Wie vertrouwt Bos en Balkenende?). Pantijn zelf staat voor échte dwaasheid! De bonus is de gein, het plezier, de waardering van het publiek!

Wim Kerkhove

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Overgang naar de dood en terug 
u
it leven en werk van Feike Boschma
(lezing in Theater Pantijn 1998). Dit artikel  maakt deel uit van de Jan Klaassen Academie van de Stichting der Zotheid Wereldwijd (copyright: Wim Kerkhove / Feike Boschma) en wordt als 'handout' uitgereikt aan de deelnemers aan de Jan Klaassen Academie 2010 (binnenkort een korte samenvatting op deze site).

Zeven Jan Klaassenteksten (plus muziek en liedjes) van Pantijn Poppentheater (speelteksten binnenkort volledig en zonder auteursrecht op deze site): Jan Soldaat (antimilitarisme - het traditionele verhaal (1980), Jan Let op (tegen de neutronenbom (1981), Sloophamer BV (tegen het speculeren met woningen(1982), Stadse Fratsen (dagelijkse beslommeringen van Jan Klaassen (1983), Feest voor iedereen (over de veelkleurige Amsterdamse samenleving met Katrijn in de hoofdrol (1985), Globetrotter - de wereld springt op krukken (over apartheid, racisme en het werkelijke probleem 'armoede' / tegen de wapenindustrie (1987), Santekwant (de Turkse buurman in de hoofdrol en hetzelfde gevecht als Jan Klaassen (1989) - alle speelteksten (veel actiegelegenheidsteksten), krantenartikelen en recensies (honderden) zijn in te zien in de unieke Poppenspe(e)lmuseumbibliotheek te Vorchten! (geluids- en filmopnames te beluisteren en bekijken via Pantijn).
 

Binnenkort Feike Boschma over zijn voorstelling Het leven van Jan Klaassen (muziek: Peter van Os / regie, licht en geluid: Wim Kerkhove - 2001)(dvd SZW) en (kroeg)gesprekken Wim Kerkhove met Feike Boschma (1980 - 2009).
 

Websites van de Stichting der Zotheid Wereldwijd: www.foolspickle.com - over de vrije geest en de zotheid wereldwijd www.pantijn.nl - over Pantijn Poppentheater en Jan Klaassen www.popularpuppettheatre.eu - over het volkspoppentheater in Europa www.tadrath.nl  - over taal, dramatische expressie en theater www.broodbrengtgeluk.nl  - van alles en nog wat rond brood
 

 
Vrienden van het Parool Theater - (info: www.parool.nl). Om het Parool Theater goed te kunnen laten draaien, zijn er vrienden nodig. U wordt vriend door € 100,-- (of meer) over te maken op rekeningnummer 14.24.96.057 t.n.v. 'Kring Vrienden van het Parool Theater' (onder vermelding van uw e-mail en huisadres). U wordt dan op de hoogte gehouden over het Theater. http://www.parool.nl/parool/nl/24/theater/article/detail/30852/2008/09/05/Het-Parool-Theater-is-louter-voor-de-lol.dhtml

In de PS van het Parool van zaterdag 13 september 2008 staat een leuk stuk  over Frits Visser, de nieuwe beheerder van het Parool Theater (Anne-Rose Bantzinger - Mijn Amsterdam - blz. 58).
 
 


Auteurs- / beeldrecht
- Pantijn is bezig met een pagina waarop alle fotografen en auteurs worden vermeld. Iedereen die aanspraak wil maken op auteurs- / beeldrecht wordt verzocht contact op te nemen met Wim Kerkhove 06-25373611.


 

 
 

 

 
 
Jan Klaassen - de man met de poppenkast (Een programma van Pantijn)

Jan Klaassen Academie
Eerste cursus vol! - Volgende cursus start op woensdag 29 september 2010 (er kunnen nog twee deelnemers inschrijven).
 

 
 
 
 
 
De Ronzebons - Hoe word je Jan Klaassenspeler?

Volkspoppentheater

Feike Boschma

Feike Boschma over de poppenkast - een voorwoord bij Heerekrintjes van Hetty Paërl

 

 

   
    Boschma en Kerkhove


   
    Foto: Leontien Kranendonk
 

 
Zes poppenkastgedichten

Lang leve de poppen

Goed en kwaad in de poppenkast

Buurman Boef

Begrafenis van Jan Klaassen

Beul van Haarlem

Jan Klaassen van Amsterdam

 

 

 

  
Nieuwsarchief 4

Nieuwsarchief 3

Nieuwsarchief 2

Nieuwsarchief 1
 

 
 

 

  


 


 
 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Home

 Pantijn

De poppenspeler

Voorstellingen / lezingen

Opleiding

Zakelijk

Contact

Nieuws

Jan Klaassen

Plakboek

Links