Home

 Pantijn

De poppenspeler

Voorstellingen / lezingen

Opleiding

Zakelijk

Contact

Nieuws

Jan Klaassen

Plakboek

Links


Nieuwsarchief 4

Fotoreportage 'Wim Kerkhove in Parool Theater' door Lotte Kerkhove (1994)

Kindervoorstelling "STORIE DI PULCINELLA" Teatro delle Guarattelle - Zaterdag 21 november, 15.00 uur. Istituto Italiano di Cultura per i Paesi Bassi en Ente Scuola Italiana nei Paesi Bassi

Wim Kerkhove met Jan Klaassen in het Parool Theater

Op dinsdagavond 10 november vond er  een interview plaats met poppenspeler Wim Kerkhove in het Parool Theater. Voor een volle zaal vertelde Wim Kerkhove over Jan Klaassen, zijn buitenlandse soortgenoten, de Poppenkast op de Dam en de bouw van Theater Pantijn (nu het Parool Theater). Tevens presenteerde Wim Kerkhove een stukje uit zijn nieuwe programma Jan Klaassen - de man met de poppenkast met Pulcinella, Jan Klaassen, Katrijn, de Baby, de Dood, de Duivel en de Draak. In Het Parool van woensdag 11 november vindt u een verslag van dit optreden: De diepere lagen van Jan Klaassen (Kirsten Zimmerman)

De poppen voor het nieuwe programma van Pantijn zijn gemaakt door Wim Kerkhove (1953) en Feike Boschma (1921).

 


Foto: Cor Bakker
 


Henk Tjon overleden
(25 augustus 1948 - 18 september 2009)

Henk Tjon (Tam Pau) is op 61-jarige leeftijd in zijn huis te Paramaribo overleden. Hij was een zeer bekwaam regisseur, theatermaker, verteller, groot leermeester en bovenal een beminnelijk mens. In 1984 heeft Henk Tjon, samen met Rufus Collins, (de multiculturele) Theatergroep de Nieuw Amsterdam (DNA) opgericht.

Naast vele andere activiteiten hebben Henk en Rufus samen ook een aantal voorstellingen van Pantijn Poppentheater geregisseerd. De eerste was "Feest voor iedereen' over de rijkdom van de veelkleurige Amsterdamse samenleving.

Henk Tjon gaf in 1985 als regisseur van Pantijn Poppentheater de Surinaamse Buurvrouw Pengel (poppenkastpop) in de voorstelling 'Feest voor iedereen' de volgende tekst mee (tegen Katrijntje): "Het wordt een écht feest. En je zal zien, iedereen gaat elkaar beter leren kennen. Ik heb niets te maken hoor, dansen is dansen. Ik pak je gewoon en ik  begin met je te dansen. Je moet geen schaamtegevoel hebben, je moet niet denken van 'Mijn god', je moet  gewoon beginnen te springen en plezier maken. Dat is dat hele ding, dan is het bal op dak en er wordt gefeest tot BAM! Pipiripipipiiii!" (samen dansen)

Deze voorstelling is in 1985 in het Amsterdamse Soeterijntheater in première gegaan en vervolgens zo'n vijftienhonderd keer gespeeld (een paar honderd maal in de theaterversie en de rest in de kortere straatversie). Ook in Paramaribo en Nickerie heeft Pantijn met deze voorstelling succesvol opgetreden en met bovenstaande tekst van Buurvrouw Pengel ging het dak er steevast af. Henk Tjon heeft Pantijn ook in Suriname weer met raad en daad bijgestaan.

Poppenspeler Wim Kerkhove heeft nog elke dag profijt van alles wat hij van Henk Tjon en Rufus Collins heeft geleerd en is hen eeuwige dank verschuldigd. Samen leven zij in hem (en vele anderen) voort.

Rufus Charles Collins is ook op 61-jarige leeftijd overleden
(16 augustus 1935 - 4 november 1996).

 


 

Pantijn Puppettheatre in Slovakia


Wim Kerkhove interviewed about the festival and the European Popular Puppettheatre
 
'Pulcinella looking for Jan Klaassen' (during presentation)
At the International Festival of Traditional Puppet Theatre (Anderleho Radvaň 2009) in Slovakia (3 – 5 September 2009) Wim Kerkhove (the last Jan Klaassenperformer of The Netherlands) did present 'The ultimate introduction of European Popular Puppettheatre in three minutes' (with nine pictures of Hetty Paërl) and a little play 'The birth of Pulcinella' (marionet made by Feike Boschma) and 'Pulcinella looking for Jan Klaassen' (glove- and rodpuppet made by Wim Kerkhove).

The whole presentation lastet about 15 minutes and was performed three times (two times during the festival in Banska Bystrica and one time at a school in Bratislava).
 
 

'The birth of Pulcinella' (during presentation) (puppet Feike Boschma)

 

During international conference Wim Kerkhove demonstrates (without puppets) how he plays
 
 
Again During conference, but now with the help of Jan Klaassen
 

Also Wim Kerkhove did contribute to a Conference on European Popular Puppettheatre with a brief story on his experience as a streetperformer and Jan Klaassenplayer.

Photos made by Sona Zabkova (Curator exhibition)

   


Deelnemers aan het festival op bezoek bij Zlatica Anderlová (vrouw van Anton Anderle)
 

 


Jan Klaassen Academie
- Workshop van half januari tot begin april 2010 (Stichting der Zotheid Wereldwijd)

Onder leiding van poppenspeler Wim Kerkhove leert u alles over  het traditionele Jan Klaassenspel, van geschiedenis tot het maken van de poppen, van het schrijven van een speeltekst (nieuw eigentijds repertoire) tot speeltechniek. Na de introductieles gaan we meteen van start met het maken van de poppen: Jan Klaassen, Katrijn, de Generaal, de Dood van Pierlala, de Beul van Haarlem en de Duivel (nieuwe personages welkom!). Hierna wordt er  aandacht besteed aan de attributen, decor, het spelen met de poppen en het bouwen van de poppenkast. (meer info)

 

Ontwerp: Dick Wout

"Als de mensen zich nu eens geheel en al zouden onthouden van alles wat verstandig is en gedurende hun hele leven naar mij zouden luisteren (de Zotheid), dan zou er zelfs helemaal geen sombere oude dag bestaan, maar zouden ze het geluk smaken van een eeuwige jeugd" 

Erasmus

www.foolspickle.com Voorlopig info via Pantijn en begin volgend jaar een eigen tweetalige website.

Bij de Stichting Zotheid Wereldwijd zijn onder andere de zakelijke belangen van Pantijn ondergebracht (Wie vertrouwt Bos en Balkenende?). Pantijn zelf staat voor échte dwaasheid! De bonus is de gein, het plezier, de waardering van het publiek!

Wim Kerkhove

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Websites van de Stichting der Zotheid Wereldwijd: www.foolspickle.com - over de vrije geest en de zotheid wereldwijd  www.pantijn.nl - over Pantijn Poppentheater en Jan Klaassen  www.popularpuppettheatre.eu - over het volkspoppentheater in Europa  www.tadrath.nl  - over taal, dramatische expressie en theater www.broodbrengtgeluk.nl  - van alles en nog wat rond brood
 

 
Vrienden van het Parool Theater - (info: www.parool.nl). Om het Parool Theater goed te kunnen laten draaien, zijn er vrienden nodig. U wordt vriend door € 100,-- (of meer) over te maken op rekeningnummer 14.24.96.057 t.n.v. 'Kring Vrienden van het Parool Theater' (onder vermelding van uw e-mail en huisadres). U wordt dan op de hoogte gehouden over het Theater. http://www.parool.nl/parool/nl/24/theater/article/detail/30852/2008/09/05/Het-Parool-Theater-is-louter-voor-de-lol.dhtml

In de PS van het Parool van zaterdag 13 september 2008 staat een leuk stuk  over Frits Visser, de nieuwe beheerder van het Parool Theater (Anne-Rose Bantzinger - Mijn Amsterdam - blz. 58).
 
 

 

  Nieuwsarchief 3  

 

  Nieuwsarchief 2  

 

 Nieuwsarchief 1


Auteurs- / beeldrecht
- Pantijn is bezig met een pagina waarop alle fotografen en auteurs worden vermeld. Iedereen die aanspraak wil maken op auteurs- / beeldrecht wordt verzocht contact op te nemen met Wim Kerkhove 06-25373611.

 

 

   
 
 
Jan Klaassen - de man met de poppenkast (Een programma van Pantijn)

Jan Klaassen Academie
Eerste workshop vol! - Bij voldoende deelnemers komt er een tweede workshop (
eerste aanmeldingen al binnen)!

 

 
 
   

Anderleho Radvaň 2009 Binnenkort een uitgebreid verslag over dit festival dat plaatsvond van 3 t/m 5 september 2009 in Slowakije

  
Nieuwsarchief 3

Nieuwsarchief 2

Nieuwsarchief 1
 

 
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Home

 Pantijn

De poppenspeler

Voorstellingen / lezingen

Opleiding

Zakelijk

Contact

Nieuws

Jan Klaassen

Plakboek

Links