Home

 Pantijn

De poppenspeler

Voorstellingen / lezingen

Opleiding

Zakelijk

Contact

Nieuws

Jan Klaassen

Plakboek

Links


Nieuwsarchief 3

Televisieprogramma Een Vandaag heeft een special gewijd aan de poppenkast van  Jan Klaassen! Klik op www.eenvandaag.nl - klik vervolgens op archief en scroll dan door naar 22-07-09 Het einde van Jan Klaassen

Commentaar bij de uitzending van Een Vandaag
(Wim Kerkhove 24 juli 2009) - Op de eerste plaats wil ik de makers van het programma-onderdeel over de poppenkast van harte complimenteren en danken. Zij hebben het onderwerp heel veel tijd, liefde en aandacht gegeven. Echter door de (begrijpelijke) verbinding die er, in de inleiding, met de Dam wordt gemaakt en door de vermelding dat de poppenspeler ermee stopt, lijkt dat op Wim Kerkhove te slaan.

Wim Kerkhove heeft in 2001 afscheid genomen als Poppenspeler van de Dam, maar is nooit gestopt als poppenspeler van Pantijn Poppentheater (twee nieuwe producties in 2002 en 2004) en heeft zelfs in 2008 het Jan Klaassenspel weer actief opgepakt. Op dit moment werkt Wim Kerkhove aan zijn nieuwste programma 'Labberdoedas - de man met de poppenkast', waarvan hij in Slowakije zijn eerste presentatie geeft (september 2009).

Het onderdeel  over Jan Klaassen in Een Vandaag had het beste als volgt kunnen worden ingeleid: "De laatste poppenspeler van de Dam, Misha Kluft, is definitief gestopt met spelen. Hiermee is er een einde gekomen aan een meer dan honderdjarige traditie. Gelukkig is  Wim Kerkhove, Misha's leermeester en voorganger op de Dam, nooit opgehouden als poppenspeler. Wim Kerkhove,   ambassadeur van het volkspoppentheater, zet zich nog altijd in voor het pure Jan Klaassenspel!"

Op de eerste plaats gaat het er Wim Kerkhove om de traditie van het enige, echte, onvervalste Jan Klaassenspel voor de ondergang te behoeden.  De 'oude meester' zoekt daarom enthousiaste mensen, die willen worden opgeleid tot Jan Klaassenspeler. Als er goede spelers zijn, dan kan de traditie van 'Poppenkast op de Dam' misschien ook weer in ere worden hersteld. Men moet echter niet vergeten, dat de Dam slechts een podium is en zonder optredende artiest is een podium niks waard. Zelf is Wim Kerkhove begonnen als Jan Klaassenspeler in het Vondelpark en op de Albert Cuypmarkt. De Dam kwam er als podium voor hem pas later bij. Wel een wereldplek natuurlijk en een plek die het publiek kent als hét podium voor de poppenkast van Jan Klaassen.
 

Jan Klaassen Academie - Workshop van half januari tot begin april 2010 (Stichting der Zotheid Wereldwijd)

Onder leiding van poppenspeler Wim Kerkhove leert u alles over  het traditionele Jan Klaassenspel, van geschiedenis tot het maken van de poppen, van het schrijven van een speeltekst (nieuw eigentijds repertoire) tot speeltechniek. Na de introductieles gaan we meteen van start met het maken van de poppen: Jan Klaassen, Katrijn, de Generaal, de Dood van Pierlala, de Beul van Haarlem en de Duivel (nieuwe personages welkom!). Hierna wordt er  aandacht besteed aan de attributen, decor, het spelen met de poppen en het bouwen van de poppenkast. (meer info)
 

Van Ostadetheater misbruikt de naam  'Jan Klaassen Academie'

Wim Kerkhove

Het Van Ostadetheater is sinds kort ook een productiehuis voor poppen- en objecttheater (Feikes Huis). Onderdeel van het productiehuis is hun zogenaamde Jan Klaassen Academie (JKA). Eliane Attinger (directeur) heeft op de website van Feikes Huis een verslag geplaatst over de startbijeenkomst van deze 'Academie'. Meer dan duidelijk is dat zij een grote afkeer heeft van het Jan Klaassenspel. Verbazingwekkend is het dan, dat zij heeft gekozen voor de naam 'Jan Klaassen Academie'. Een manier om mee te liften op de bekendheid van onze beroemde volksheld en over zijn rug eigen doelen te verwezenlijken?

Verslag over de startbijeenkomst van de Jan Klaassen Academie van het Van Ostadetheater met een inleiding van Wim Kerkhove

Ingezonden mail - reactie Hetty Paërl op verslag over de startbijeenkomst van de 'Jan Klaassen Academie' van 'Feikes Huis'

Hetty Paërl (deskundige op het gebied van Jan Klaassen en het volkspoppentheater) concludeerde na lezing van het verslag over de startbijeenkomst van de 'Jan Klaassen Academie' van 'Feikes Huis' het volgende:

In een interview met het Parool (1 juli 2009) zegt Eliane Attinger (directeur Van Ostadetheater) dat de Jan Klaassen Academie een geuzennaam is. Van die lof voor Jan Klaassen vind ik in haar verslag van de startbijeenkomst niets terug. Hoe oprecht zijn haar woorden in het Parool dan?

In het verslag staan tal van onjuistheden. De ergste is dat het traditionele Jan Klaassenspel na de oorlog nog nauwelijks bestond. Bovendien komt uit Attingers weergave van de inleidingen van verschillende sprekers een buitengewoon negatief beeld naar voren van het karakter van Jan Klaassen en het Jan Klaassenspel. Ook de karakters van de Europese volkspoppenkast krijgen ervanlangs. Ze zouden van origine grof, gewelddadig, antisemitisch en discriminerend zijn. In de conclusie wordt Jan Klaassen een beladen onderwerp genoemd, poppenspelers hebben er zich vanaf de jaren zestig massaal tegen afgezet.

Als dat allemaal waar zou zijn, waarom richt Attinger dan een Jan Klaassen Academie op? Jan Klaassen is volgens dat verslag toch al meer dan een halve eeuw dood, en waarom zou je hem laten herleven als er zoveel negatiefs aan hem kleeft?

Het verslag ademt, wat Jan Klaassen betreft, een toon van kwaadwillendheid. Uit veel regels blijkt dat het wezen van het Jan Klaassenspel absoluut niet wordt begrepen.  

Het is treurig dat er vanuit Feikes huis een Jan Klaassen Academie is geopend zonder Wim Kerkhove. Het lijkt me niet anders dan logisch dat wie zo’n academie begint, zich richt naar de Jan Klaassenspeler die in 1980 de traditie van Daan Kersbergen  (nazaat van de befaamde Cabalt) heeft overgenomen en daarmee het Jan Klaassenspel van de ondergang heeft gered. Die het spel, met behoud van het vaste stramien, in de eigen tijd heeft geplaatst (zoals dat volgens de traditie ook hoort). Kortom iemand die erover heeft nagedacht, die ervoor heeft geleefd en gestreden, die geliefd is bij zijn publiek en in de wereld van het Europese volkspoppenspel alom wordt geprezen.

Hetty Paërl

Ausblick »FIDENA 2009«

Vom 29. August bis zum 6. September 2009 heißt es in Bochum »Kasper reloaded«. In Kooperation mit »Linz09« widmen wir diesem streitsüchtigen, anarchistischen, lustvollen Theaterberserker und seinen europäischen Freunden ein Festival.

deutsches forum für figurentheater und puppenspielkunst e.v. [dfp]
Hattinger Straße 467 - 44795 Bochum - Telefon: 0234 / 4 77 20 oder 4 77 29 - Telefax: 0234 / 4 77 35
www.fidena.de - www.dfp.fidena.de - info@fidena.de
 

 
Internationaal Festival Volkspoppentheater uit heel Europa in Slowakije Laatste Nieuws
 
 
Van 2 tot en met 6 september 2009 vindt er een festival plaats ter nagedachtenis van de Slowaakse poppenspeler Anton Anderle (overleden 16 mei 2008). Wim Kerkhove zal een bijdrage leveren aan het programma in de vorm van een kort verhaal over het Europese volkspoppentheater (aan de hand van een door Hetty Paërl geschilderd doek), zijn eigen belevenissen als straatpoppenspeler en een kleine act met enkele poppen, waaronder natuurlijk Jan Klaassen. Zoals beloofd, houdt Pantijn u op de hoogte van het programma, de locatie, data en tijden. Op 29 januari jl. ontving Pantijn een mail van Juraj Hamar, Anton Anderle's goede vriend en musicus, met betrekking tot Anton en het festival. 
 
Afbeelding uit het door Hetty Paërl geschilderde doek voor 'Jan Klaassen' - een presentatie van Pantijn - 2009

Copyright
© Pantijn / Hetty Paërl
 
 
Foto: Hetty Paërl
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Mail van Juraj Hamar

'(...) his lifelong dreams was organizing his own festival of puppet theatre in Banská Bystrica in 2009. You might remember that Anton already tried to do this in 1999, when some of his friends from abroad visited Bystrica. The opportunity to meet and welcome you in our country was wonderful. Anton has cherished those precious memories until his last day.

During last year we often discussed the planned festival with Anton, but not only the festival. We have been preparing a book on history of his family and its puppet tradition. Unfortunately, Anton deceased at the very beginning of our work on the book. With the help of Anton’s family I have been finishing the book. It will be published in March. I hope that with your help I will be able to organize Anderle’s festival Radvaň 2009 where we would be able to render homage to our friend.

In the next lines I would like to provide you some details about oncoming event.

The festival will take place on 2nd – 6th September 2009 (arrival on 2nd September, departure on 6th September). The festival has been prepared by Anderle family as well as the Museum of Literature and Music in Banská Bystrica, the Academy of Art in Banská Bystrica and me as a representative of SCTK (NGO). I was helped by the excellent advices of Hetty Paerl and Wim Kerkhove from Holland, Robert Fowler from United Kingdom as well as Walter Persché and Gerlinda Persché from Austria.

Within the framework of the festival we intend to organize the conference Folk Puppet Theatre in Europe in the 19th and 20th Centuries as well as an exhibition of puppets from Anton Anderle’s collection. We have also prepared several private and public happenings dedicated to Anton Anderle. 

Faculty of Art of the Comenius University

Juraj Hamar, Anton's disciple and ex-musician'


Pantijn Puppettheatre in Slovakia - Wim Kerkhove (the only and last Jan Klaassenperformer of Holland) will present: 'The ultimate introduction of European Popular Puppettheatre in three minutes' (with nine pictures of Hetty Paërl) and a little play 'The birth of Pulcinella' (marionet made by Feike Boschma) and 'Pulcinella looking for Jan Klaassen' (glove- and rodpuppet made by Wim Kerkhove).


International Festival of Traditional Puppet Theatre
Anderleho Radvaň 2009 /Anderles Radvaň 2009
Banská Bystrica, Slovakia, 2009, September 3 – 5

With the support of the Ministry of Culture of Slovak Republic

Anton Anderle (1944-2008)

„Anton Anderle was one of the most significant traditional puppeteers in Europe in the last decades. With his great talent and honesty he contributed through his theatre performances to the preservation of the precious heritage. His art has become an important part of the European theatre. He was admired and estimated in the whole world.“

Margareta Niculescu, Honorary president of UNIMA
 

„With Anton Anderle an era of the true puppeteers ended. Although his way back to the family puppet theatre tradition was complicated, he has chosen it, at least in the couple of years, which remained to him after the changes in 1989. He used it in a perfect way, completely, intensively, with an intelligent portion of piety as well as with synchronous top view. I do not know any person that could take his place. “

Prof. Milan Knížák, Director of the National Gallery, Praha
 

„As for being important for me: I always tried to record the folk-puppeteers plays for the offspring, as well as the puppets and everything related. I wish I could restore the traditional puppet theatre and puppeteers activities, at least, I try to preserve in the possible way, what remained.“
                                          
Anton Anderle, last traditional puppeteer in Slovakia
 

Festival is organized by the opportunity of:

-       90th anniversary of  the first performance of  Eva Anderlová, born  Kouřilová, (the founder of  the family tradition of the folk puppeteers Anderle from Radvaň)

-       80th  anniversary of the founding the world organisation of puppeteers UNIMA (Union Internationale de la Marionnette)

-       80th  anniversary of  the first performance of  Bohuslav and Jaroslav Anderle

-       70 years from the death of  Ján Stražan, the first Slovak puppeteer

-       40 years from the death of  Eva Anderle

-       65th  birthday of  Anton Anderle (1st death anniversary)

-       10 years from the first Puppet theatre festival Radvaň 1999 (from the initiative of  the main organizer Anton Anderle)

 

Main organizers of the festival

-         The Slovak Centre of traditional culture, Bratislava

-         Family of Anton Anderle, Banská Bystrica

-         State scientific library – Museum of Literature and Music, Banská Bystrica

-         Slovak centre of UNIMA, Bratislava

-         City of Banská Bystrica

 

Programme of the festival

-         International Festival of Traditional Puppet Theatre

-         International scientific conference  Traditional puppet theatre in Europe

-         Exhibition Anton Anderle Puppeteer

-         Complementary events:

    Opening ceremony of the festival, vernissage of the exhibition and the presentation of the book by Juraj Hamar: Popular Puppet Theatre and the Puppeteer Anton Anderle

     Multimedia scenic program Hommage á Anderle, dedicated to the life and work of Anton Anderle

     Projection of movies focused on the family tradition of the Anderles from Radvaň, as well the folk puppeteers in Europe  


Activiteiten Pantijn - Wim Kerkhove (Pantijn) werkt op dit moment aan een aantal nieuwe websites (zie verder op deze pagina) en de voltooiing van ‘Hemelsleutel - Eenentwintig gedichten en een handvol verhalen’, 'Wrakhout in het ijs - Dagboek en negentien gedichten', 'Brood brengt geluk - korte verhalen over brood en meer dan elf gedichten' en ‘De Galante Ridder - Erfenis van Sinregre' (roman). Een aantal gedichten zijn al te vinden op de websites van Pantijn, Tadrath en Brood brengt geluk. Het schrijfproces van 'De Galante Ridder' kunt u volgen op Tadrath en kunt u vinden bij het onderdeel over taal.

Tussen de bedrijven door werkt Kerkhove aan 'Labberdoedas - De man met de poppenkast' (volwassenen). Binnenkort verschijnt op deze pagina een verslag over het maak- en repetitieproces van deze nieuwe productie.

Poppenkastgedichten - Wim Kerkhove zal als schrijver / dichter de poppenkast natuurlijk nooit vergeten. In zijn poëtisch proza, dagboekaantekeningen en gedichten krijgen het poppenspel en de poppen ruimschoots aandacht. En net als bij het poppenspel zijn inhoud, vorm en ritme erg belangrijk. Zeker in een gedicht, waarin alles nog meer gecomprimeerd is dan in het Jan Klaassenspel.

   

Lang leve de poppen

Goed en kwaad in de poppenkast

Buurman Boef

Begrafenis van Jan Klaassen

Beul van Haarlem

Jan Klaassen van Amsterdam

 

 

Nieuwe websites van Pantijn Cultuur en Organisatie - www.tadrath.nl  - over taal, dramatische expressie en theater /   www.broodbrengtgeluk.nl  - van alles en nog wat rond brood.

 
Vrienden van het Parool Theater - (info: www.parool.nl). Om het Parool Theater goed te kunnen laten draaien, zijn er vrienden nodig. U wordt vriend door € 100,-- (of meer) over te maken op rekeningnummer 14.24.96.057 t.n.v. 'Kring Vrienden van het Parool Theater' (onder vermelding van uw e-mail en huisadres). U wordt dan op de hoogte gehouden over het Theater. http://www.parool.nl/parool/nl/24/theater/article/detail/30852/2008/09/05/Het-Parool-Theater-is-louter-voor-de-lol.dhtml

In de PS van het Parool van zaterdag 13 september 2008 staat een leuk stuk  over Frits Visser, de nieuwe beheerder van het Parool Theater (Anne-Rose Bantzinger - Mijn Amsterdam - blz. 58).
 
 

 

  Nieuwsarchief 2  

 

 Nieuwsarchief 1


Auteurs- / beeldrecht
- Pantijn is bezig met een pagina waarop alle fotografen en auteurs worden vermeld. Iedereen die aanspraak wil maken op auteurs- / beeldrecht wordt verzocht contact op te nemen met Wim Kerkhove 06-25373611. 

   
 
 
Jan Klaassen - de man met de poppenkast (Een programma van Pantijn)

Jan Klaassen Academie
Eerste workshop vol - Bij voldoende deelnemers komt er een tweede workshop!

 

 
 
   

Feike's Huis - poldersoap over vorm die de inhoud volgt (wie het snapt mag het zeggen zei de bloem, ploem, ploem en hoe de oude eik op de sofa van de psychiater terecht kwam)
 

ANDERLEHO RADVAN 2009 - Programme International Festival of Popular Puppet Theatre 2nd - 6th September, Banská Bystrica, Slovakia

Anton Anderle en zijn poppen

 

 

   

 

   

 

   

 

   Nieuwsarchief 2

   Nieuwsarchief 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Home

 Pantijn

De poppenspeler

Voorstellingen / lezingen

Opleiding

Zakelijk

Contact

Nieuws

Jan Klaassen

Plakboek

Links