Home

 Pantijn

De poppenspeler

Voorstellingen / lezingen

Opleiding

Zakelijk

Contact

Nieuws

Jan Klaassen

Plakboek

LinksNieuwsarchief 2

Poppenspeler gezocht  Interview Het Parool - woensdag 1 april 2009

Poppenspeler van de Dam stopt ermee!

Amsterdam, 31 maart 2009

Doordat Misha Kluft, de huidige Poppenspeler van de Dam, al langere tijd ziek is, was er in 2008 geen poppenkast op de Dam. Na veel wikken en wegen heeft Misha Kluft nu besloten er helemaal mee te stoppen. Wim Kerkhove van Pantijn treedt op als zijn zaakwaarnemer en zoekt een nieuwe Poppenspeler van de Dam.

Wim Kerkhove stelt, dat er in elk geval een organisatie moet komen die de zakelijke belangen van de poppenkast behartigt. Het gaat dan vooral om speelmogelijkheden, geld, administratie en publiciteit.

Het mooiste is het als er méérdere poppenspelers (Jan Klaassenspelers) op de Dam actief zijn. Met slechts één poppenspeler is het fenomeen te kwetsbaar. Om de traditie in ere te kunnen houden, heb je op de eerste plaats poppenspelers nodig!

Voor inlichtingen kunt u contact opnemen met Wim Kerkhove: 020-7793990 (overdag)  /  06–25373611  /  w.kerkhove@pantijn.nl 
 

Jan Klaassen is niet dood, hij leeft! - Maar voor hoelang nog?

Toen in 1980 Cabalzi en Pantijn besloten samen te gaan werken, hadden zij een droom en doel: méér poppenkast op de Dam! Die droom is toen uitgekomen, het doel bereikt. Maar nu lijkt alles weer terug bij af. De poppenkast wordt niet meer gesponsord. De poppenspeler is altijd afhankelijk geweest van het weer, maar de laatste jaren moesten Jan Klaassen en Katrijn steeds vaker het veld ruimen voor grote manifestaties, of andere zaken waarvoor de Gemeente Amsterdam rijkelijk met vergunningen strooit. Mede daardoor was, de afgelopen jaren, de poppenkast  steeds minder te zien. En doordat  Misha Kluft, de huidige Poppenspeler van de Dam, nu al langere tijd ziek is,  was er in 2008 helemáál geen poppenkast.

 
Misha Kluft op de Dam met marionettenspeler Feike Boschma en op de achtergrond Lotte Kerkhove (2000)


Foto: Wim Kerkhove
 
 

Samen met álle Amsterdammers en het publiek uit omliggende plaatsjes, roept Wim Kerkhove van Pantijn: 'WIJ WILLEN POPPENKAST! NOG EEN KEER EN NOG EEN KEER! VOOR ALTIJD WEER!!!

Ik stel, dat er een organisatie zou moeten komen, die de zakelijke belangen van de poppenkast  behartigt.  Het gaat dan vooral om geld en voldoende speelmogelijkheden op de Dam, administratie en publiciteit. Ook zou het goed zijn als er meerdere poppenspelers (Jan Klaassenspelers) op de Dam actief zouden zijn. Met slechts één poppenspeler is het fenomeen te kwetsbaar. Ambtenaren hebben we meer dan genoeg. Om de traditie in ere te kunnen houden, heb je op de eerste plaats  poppenspelers nodig!

Velen roepen, dat ze de Poppenkast op de Dam missen. Ik zou zeggen: 'Niet lullen, maar poetsen!!!!!'

Wim Kerkhove (zaakwaarnemer Misha Kluft)

Amsterdam, 11 februari 2009

Klik voor meer op Poppenkast op de Dam
en lees het stukje hieronder!
 
 
Jan-Peter Balkenende geeft geen cent voor Poppenkast op de Dam!
 
 
  Amsterdam, 24 februari 2009

Open brief naar aanleiding van het interview met Wim Kerkhove
- De poppenspeler van Pantijn over de Poppenkast op de Dam in het programma van Julius Vischjager (10 oktober 2008) 'Hoe bedoel u?' -
Salto (Stads FM).

Ergens in september 2008 heeft Julius Vischjager (The Daily Invisible) een vraag gesteld aan  Peter-Jan Balkenende (de Minister-President die zich sterk heeft gemaakt om het programma 'Lingo' op de televisie te houden). Zijn vraag luidde: "Kunt u mij advies geven voor de niet meer gesubsidieerde Poppenkast op de Dam?" Het antwoord was: "Een vertederingsconcert" (te geven door de vraagsteller, die mooi klassiek piano kan spelen).

Wat een grapjas, die Peter-Jan! Hij zei dus eigenlijk: "Ga  rond met de mansbak, ga bedelen, maar ik geef geen cent. Wij hier in Denhaag hebben onze eigen Poppenkast van het Binnenhof en daarvoor komen we nog miljarden tekort".

Tja, de Poppenkast op de Dam is geen televisiespelletje, maar slechts een eerste (en voor velen de enige) theaterervaring in hun leven. Wie kan er zich een plaatsje in Carré of de Stopera veroorloven??? Geef de Poppenspeler van de Dam nou gewoon eens een paar centen waar hij simpelweg van kan leven en laat hem flierefluiten. We zullen er allemaal plezier aan beleven! Natuurlijk is dit ook mijn eigen gevecht. Ik heb het niet voor niets 20 jaar volgehouden op de Dam, niet voor niets een goede opvolger gevonden in Misha Kluft. Deze jongen (1978) verdient ieders steun. Willen jullie nu échte poppenkast of niet? Doe dan eindelijk eens iets! Opnieuw zeg ik: "Niet lullen, maar poetsen!"
 

   


Foto: Sofie
 Achter je!!!
   

Julius Vischjager


Foto: Wim Kerkhove (2008)

 

NB Julius Vischjager heeft mij op 10 oktober 2008 toegezegd  wederom vragen te stellen in de Tweede Kamer over de Poppenkast op de Dam. Wel 18 miljard voor de banken, maar geen geld voor de poppenkast!

Ik heb beloofd u via de website van Pantijn op de hoogte te houden van de ontwikkelingen (tot nu toe heb ik nog niets vernomen van Julius Vischjager). Ik zal hem binnenkort zelf  weer eens bellen.


 

 

Wij willen de Poppenkast op de Dam!!!


Wim Kerkhove


 


 

 
   

Katrijntje! - (publiek op de Dam - mei 2007)


Foto: Sofie
 

 

 
 

 
  Een interview met Misha Kluft uit Het Parool van 19 mei 2001 (ingekort)  


 
 
Na de optredens van Feike Boschma en Guy Sonnen in de Rode  Hoed op 8 april 2009 - V E R S manifestatie (Wim Kerkhove verzorgde het licht en geluid)


Foto: Guy Sonnen

 
 


Parool Theater

4 mei t/m 10 mei 2009

Korczak en de kinderen

Na twee succesvolle seizoenen 'Adres Onbekend' (Carol van Herwijnen,
Huib Rooijmans) in het Parool Theater, keert regisseur Dick Top terug
met het oorlogsdrama 'Korczak en de kinderen', in een aangepaste
versie. Over de leider van een joods weeshuis in  Warschau en de
kinderen die hij, tot in de dood, trouw blijft. Met Coby Timp, Fred
van der Hilst en Stef Veld.

Entree voor deze bijzondere voorstelling: 10 euro.

Voor reserveringen: 020-5584444


Auteurs- / beeldrecht
- Pantijn is bezig met een pagina waarop alle fotografen en auteurs worden vermeld. Iedereen die aanspraak wil maken op auteurs- / beeldrecht wordt verzocht contact op te nemen met Wim Kerkhove 06-25373611.

 

 
 
 


Verhaal met foto's Poppentheater Misha Kluft

Misha Kluft met Jan Klaassen (2007)

 
  Foto: Sofie van Aanholt


Misha's Jan Klaassen en Katrijn bedreigd door de Dood van Pierlala, de Beul van Haarlem en ................... de Duivel!

 

 
  Foto's: Sofie van Aanholt
 

 

   


 
   
   

 

   

 

  Zal ik roepen? (Dam 2007)


Foto: Sofie van Aanholt

 

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

     

 

     

 

 

 

 

 

 

 

        Terug naar Nieuws

 

 

 Home

 Pantijn

De poppenspeler

Voorstellingen / lezingen

Opleiding

Zakelijk

Contact

Nieuws

Jan Klaassen

Plakboek

Links